Ergonomiuppgift åk 9

Under vecka 45 arbetade åk 9  med ”Tema Arbetslivsorientering” där eleverna fick i uppgift att analysera och identifiera olika ergonomiska situationer på sin arbetsplats de besökte. Eleverna bedömdes i förmågan:

”Eleven kan på ett välfungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutveckladebeskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.”

Ur det centrala innehållet står det att eleverna ska arbeta med:

”Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning. (År 9)”

ergonomibild

Några av de punkterna som eleverna fick ta ställning till var:

– Arbete vid bildskärm
– Arbetsplatsens utformning (tex. skrivbordets/arbetsbordets utformning) – Belysningen
– Stolens/ arbetsredskapets ergonomiska utformning och funktioner
– Påverkan av ljud/buller
– Ventilation och klimat
– Rastutrymme (tex. fikarum/lunchrum)
– Psykosociala arbetsförhållanden (tex stresspåverkan)
– Övriga faktorer som du själv anser intressanta
– Lyftteknik/ arbetssätt

En av eleverna var sjuk under de dagar som man besökte en arbetsplats och valde därför skriva sitt arbete om miljön på Framtidskompassen, både ur ett elev- och lärarperspektiv. Jag har bifogat det fina arbetet för att visa ett gott elevexempel:

Eftersom att jag var sjuk under prao-dagarna så har jag inte varit på någon arbetsplats. Istället skriver jag om skolan både för elever och lärare. 

  • Bildskärm: Alla får varsin laptop på skolan. För att skärmen ska vara så väl placerad som möjligt så ska skärmens överkant helst vara i linje med ögonen. Det är den inte om man har en laptop. Då sitter man ofta med böjd nacke och kollar neråt på tangentbord eller skärm när man skriver. Detta ökar risken för nackskador eftersom att nacken är i ett böjt läge under en längre tid. En bra investering för skolan skulle vara om de köpte in stationära skärmar till lärarna som de kan koppla ihop sina laptops i. Gör man det kan man bättre förebygga nackskador som är vanliga för folk som arbetar vid skärmar. 
  • Arbetsplatsens utformning (tex. skrivbordets/arbetsbordets utformning): För att ha det bäst ergonomiskt anpassade bordet så rekommenderar många att man har ett höj och tänkbart bord vilket på skolan saknas. Detta bör man ha för att det är bättre för ryggen att stå när man arbetar och om man inte har en bra stol som är väl ergonomiskt anpassad så kan det i längden skada din rygg. Det går förstås att sitta och inte få skador på ryggen med de flesta ergonomer rekommenderar att man växlar mellan båda för att få bästa resultat. 
  • Belysningen: Ljuset på skolan är inte dåligt men nr ljuset tänds på de tidigare lektionerna så blir ljuset väldigt starkt i förhållande till mörkret ute (på vintern). Då kan det vara svårt att koncentrera sig pågrund av den starka belysningen. Jag skulle rekommendera att skolan sätter in ljus som går att ställa in i styrka istället för en lampa som bara har av och på knapp. Arbetsmiljö upplysningen säger att hälften av alla svenskar på vintern tycker att det är brist på ljus. Därför kan det vara en idé att ta en promenad på lunchen. Men många lärare har inte tid med det under sin arbetstid. Jag hör ofta lärare som klagar på korta lunchraster och det känner jag själv som elev också av vissa dagar. Mitt tips till skolan är att installera mer reglerbara ljus och/eller se till att lärarna har möjlighet att vistas ute en tid under lunchen. 
  • Stolens/ arbetsredskapets ergonomiska utformning och funktioner: Stolen och skrivbordet har stor inverkan på hur bra ergonomiskt anpassad arbetsplatsen är. Jag har redan pratat om skrivbordet och om hur det fungerade på skolan och hur det bör fungera men inte om stolen. Stolen bör ha armstöd som är i höjd med skrivbordet. Man vill helst inte böja så mycket på armarna så därför vill man att det ska vara i höjd med bordet för då böjer men inte på armbågen och spänner sig. Benen bår också nå ner till marken och vara i en ungefär 90° vinkel. Man ska sitta långt in på stolen men det ska finnas luft mellan knävecken och stolens kant. Detta vet jag inte om lärarna på skolan uppfyller men med utrustningen som de har så är det absolut möjligt att göra. Det enda som saknas på deras skrivbord är möjligheten att höja och sänka.
  • Påverkan av ljud/buller: På en skola så kan det förstås förekomma mycket buller med på vår skola så är de flesta väggar och tak täckta med buller reducerande plattor. iallafall i den nyare delen av skolan. I de andra klassrummen är det högre i tak och ljuden och bullret upplevs som lägre pågrund av att ljudet reduceras i ett så stort utrymme. I lärarnas arbetsrum är det inte utrustat med sådana plattor men där förekommer inte buller heller eftersom att där är stängda dörrar emellan eleverna och lärarna. 
  • Klimatet: Klimatet på skolan är behagligt och man fryser för det mesta inte dock så finns det dagar under vintern där värmen har slagits på försent och det blir väldigt kallt. Under sommar månaderna är det väldigt varmt i lokalerna och det saknas bra ventilation. För det mesta är det fönster som får öppnas och det är inte lika effektivt. Ett lätt sätt att lösa problemet med värmen är at sätta in ett ventilationssystem som även mäter koldioxid och annat i luften och filtrerar bort så att det blir en lagom mäng i luften. Då får man rätt värme i rummet men luften blir även renare och gör det lättare för lärare och elever att hålla fokus. Växter är ett lätt sätt att förbättra luftkvalitén. 
  • Rastutrymme (tex. fikarum/lunchrum): I fikarummet på skolan så vet jag inte hur det är utformat direkt eftersom att jag aldrig är där inne med det lilla jag har sett är bara en soffa som ser väldigt låg ut och kan därför vara sämre att sitta länge in. Men eftersom att lärarna inte sitter där mer än på rasterna så sitter de inte där så länge. Lunchrummet på skolan är matsalen och stolarna som är där är inte bekväma och inte alls sköna att sitta i. De är hårda och man sitter i en konstig tillbaka lutad ställning. För många mindre så är bordet för högt för att sitta vid och för vissa långa är de för små. Det skulle vara bättre om nya stolar köptes in som var bättre för ryggen och borden bytandes så att det fanns olika höjder på borden.  Jag tror att detta hade påverkat eleverna och personalen positivt. 
  • Psykosociala arbetsförhållanden (tex stresspåverkan): Stress tror jag är en del av alla yrken och det är hälsosamt att vara stressad för det är under lite stress om människor presterar som bäst. Men för mycket stress är inte bra och det kan leda till att man går in i väggen. Jag tror att läraryrket kan vara stressigt och det är det säkert ofta. Det jag har sett av läraryrket är att det är lugnt ibland och stressigt ibland men det är definitivt oftare stressigt. Jag tror att det är stressigt när eleverna har det stressigt och lugnt när eleverna har det lugnt. För att ha lektioner tror jag inte för lärare är något så väldigt stressande men att rätta allt i tid åt alla sex högstadieklasser kan blir värre. Särskilt om man har flera ämnen. Stress är svårt att påverka men jag tror att om lärare jobbade mer som en grupp och planerade när de skulle lägga sina arbeten så skulle det vara lättare för lärare och elever att göra sitt bästa på allt. 
  • Jag tycker att skolan är väl ergonomiskt anpassad men det finns såklart saker som kan bli bättre. En sak som kan bli bättre är stolarna i alla klassrummen som är väldigt obekväma och har fått en del elever att få ont i ryggen: Stolarna i klassrum S6 är sämst men de nya stolarna i de andra klassrummen är bättre. 
  • Lyftteknik/ arbetssätt : På skolan så lyfter inte lärarna så speciellt mycket och det är ingen riktig arbetsbörda som de har. Därför har jag svårt att utvärdera hur bra arbetsplatsen är anpassad för det. Men jag kan tänka mig att beroende på vilket ämne som man har så bär man olika mycket. T.ex idrott och träslöjdslärare bär nog mer än svenskalärare gör. Jag har ingen aning om träslöjden bär in träet själv till förrådet för isåfall är det viktigt att försöka belasta benen och inte ryggen. Det är ofta ryggen som tar skada när man bär på fel sätt. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *